Edellisessä artikkelissa kirjoitin OURA-sormuksesta yleisesti. Tämän artikkelin tarkoituksena on esitellä case-esimerkki siitä, kuinka sormusta voi hyödyntää työhyvinvoinnin edistämisessä.
Oura-sormus mittaa unta ja aktiivisuutta. Näiden perusteella se kertoo, kuinka hyvin olet palautunut edellisen päivän ja pidemmän aikavälin rasitteista, sekä fyysisistä että henkisistä. Sormus on helppokäyttöinen, ja sitä hallinnoidaan älypuhelinsovelluksen kautta. Tulokset ovat sormuksen käyttäjän nähtävillä heti aamulla heräämisen jälkeen. Tarkempaa dataa löytyy sovelluksen lisäksi pilvipalvelusta, jossa on helppo seurata tietoja pitkältä aikaväliltä ja vertailla useampien eri arvojen suhteita toisiinsa.
OwnRhythm-työhyvinvointiprojektissa osallistujat saavat käyttöönsä OURA-sormuksen kahdeksi (2) viikoksi. Käyttöönoton alussa pidetään ryhmämuotoinen infotilaisuus (n. 1 h), jossa opetetaan sormuksen ja sovelluksen käyttöä sekä ladataan sovellus osallistujien puhelimiin. Tämän jälkeen sormus jää osallistujan käyttöön. Etäohjausta mahdollisissa ongelmatilanteissa annetaan puhelimen, sähköpostin ja tekstiviestien välityksellä. Osallistujat pitävät päiväkirjaa koko kokeilujakson ajan. Päiväkirjaan merkitään ylös kunkin päivän uni-, aktiivisuus- ja valmiusprosentit sekä sykevälivaihtelu (hrv) arvo, joiden pohjalta unta ja palautumista voidaan seurata päiväkohtaisesti. Lisäksi päiväkirjaan merkitään mm. stressin, liikunnan, työkuormituksen rasittavuutta sekä aterioiden kokoa. Kokeilujakson puolivälissä tai loppupuolella järjestetään ryhmämuotoinen luento-/keskustelutilaisuus, jossa osallistujia opetetaan tulkitsemaan omia arvoja sovelluksen antamien tietojen pohjalta. Kaikki kirjallinen esitysmateriaali sekä sormuksen antamat tiedot sovellukseen ja pilvipalveluun jäävät osallistujien omaan käyttöön.
Osallistujien antamien palautteiden perusteella sormuksen käyttö koetaan yleisesti ottaen helpoksi ja mielenkiintoiseksi. Yleisin palaute on ollut, että oma unen laatu on yllättänyt. Moni on epäillyt unen olevan huonoa, mutta OURA-sormus on osoittanut, kuinka katkonaista uni on ja kuinka vähän palauttavaa unta saadaan. Erityisesti vuorotyöläiset ovat kokeneet, että iltavuoron jälkeen aamuvuoroon mentäessä uni on ollut huonolaatuista ja sen palauttava vaikutus jäänyt hyvin vähäiseksi. Sormuksen antamat tiedot on koettu mielenkiintoisiksi ja suuri osa olisi mielellään jatkanut kokeilua pidempään. Kahden viikon aikana osallistujat ovat kuitenkin oivaltaneet, millä asioilla on vaikutusta unen laatuun ja palautumiseen. Myös työnantaja on saanut arvokasta tietoa (anonyymisti) työntekijöiden jaksamisesta mm. vuorotyön työvuorosuunnittelun tueksi.
OURA-sormus soveltuu erinomaisesti työntekijän hyvinvoinnin edistämiseen sen kokonaisvaltaisen valmennuksellisen antinsa ansiosta. Se opettaa käyttäjäänsä tekemään hyvinvointinsa kannalta merkityksellisiä valintoja niin aktiivisuuden, levon kuin muidenkin elämäntapojen näkökulmasta. Sormuksen kokeilujakso vie työntekijän aikaa vain pari tuntia kahden viikon ajalla. Näillä parilla tunnilla voidaan tuottaa energisempiä työntekijöitä ja useita tunteja tehokkaampaa työaikaa pidemmällä aikavälillä.
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä Anu Perälään anu@www.sport-techglobal.fi tai puh. 0505580529.
Artikkelin kirjoitti Anu Perälä